Sunday, January 11, 2015

KPOP and ....

Anyeong!! Lama x update blog.. Hmm..arini kecoh pasal adegan x snonoh masa konsert B1A4 the other day. Dan harini juga ramai la yang mnyumpah seranah kumpulan kpop2 ni dan juga girls yg terlibat masa tu..cth cm pic sebelah jela.. 1 of the pic..xnk buh byk..rasa dh bsepah kt media2 ni pasal pic2 tsebut.

Well, I used to be kpop lovers, tp sbb kekangan kerja..skrg dah jarang la fangirling ni.. but i still enjoy most of their songs, variety programs and movies. And my opinion today bkan nak defends this kpop group ke ape..sbb i am not their fan and i never heard any of their song pon..it's just another 2 cents of my opinion.

People really love to judge others..why?? I don't know..maybe because it is already in our genes sejak azali lagi. But in this case, why should you blame kpop..it just another genre of music mcm pop, r&b and stuff.. masa zaman dulu2..we known them as boyband la..cam backstreet boys and N'Sync.. Ade la sorg ustaz tu..mcaci bagai..i just quote what he said..

''Astaghfirullahal 'Azim, program K POP ini baru benar-benar gerakan liberal atau lebih teruk dari liberal. Jauh lebih teruk dari memeluk anjing.
Bapa & suami menjadi dayus dengan membiarkan anak gadis atau isterinya diperlakukan sedemikian, Gadis menjadi hilang bermaruah malah bergembira secara terbuka melakukan dosa. Biarkan diri dicabul atas nama suka dan disorak pula.
Tudung yang sepatutnya menutup aurat tubuh dari DILIHAT, nampaknya hanya sekadar hiasan & fesyen hingga membiarkan diri disentuh dan dipeluk cium.''

Ini adalah kata2 seorg yang berstatus ustaz.. Siapa? Cari sendri la ek..google je..mesti jumpa. 
Well, I agree whatever the girls did was WRONG!! But..siapa kite untuk mencaci?? Mcm kite ni betul2 suci dari dosa. Kenapa salahkan program KPOP ni?? Program2 lain especially program hiburan melayu..drama, program mnyanyi..xnak slahkan ke? Mangatakan ini sebuah gerakan liberal is too much!! And mengatakan kelakuan mereka lebih teruk dari ANJING itu adalah lebih salah!! Saya bkn la ustazah, ilmu agama xtinggi mana pon.. Tp skurang2 nye parents saya xpnah mngajar saya mnyamakan darjah manusia atau apa sekalipon setara dgn anjing!! And to know this coming from those who known as Ustaz is disgraceful..kata2 seperti org yang cetek akal fikirannya..and a bit emotional di situ Klau tiada program2 yg seumpama ini dkt tv2 malaysia dan media ni maka rancangan berbentuk seperti ini pasti xkan muncul. Di sini, media patut memainkan peranan. Berapa kerat je tv malaysia yg xde adegan pkai skirt pendek dan berpelukan..tell me?? Ade ke stesen tv yg cut all their kissing scene?? Takde kan.. so?? Knape plak kpop ni yg slah..adoii..
Pastu skrg kata lelaki n suami dayus plak? Pernah dgr x org ckp iman x di warisi?? Mak bapak kdg2 dah beri apa yg patut..tp ade byk faktor2 lain yg turut mbantu terjadinye sikap over excited mcm ni.. Skali lgi saya katakan..Yes, mmg ape yg dia buat itu salah dan tidak mlambangkan ciri2 islam dan melayu kite. Tapi kite kna ingat..mereka majoritinye adalah di kalangan remaja. Teenagers tend to make mistake and human will always make a mistake in order for them to learn and grow up! Menegur itu tidak salah tp mencaci dan mjatuhkan maruah sesama manusia lain itu salah.. Saya rasa Ustaz sendri masa remaja dulu2 pon byk je buat salah..melanggar hukum Allah bukan?? Knapa nk kata mereka begitu sekali. We are not perfect ustaz..we make mistake..and we learn from them. Mulut dan kata2 yg kite ungkapkan harus di jaga. Jgn sesenang hati mdayuskan org lain bile mereka ade buat silap..sama seolah kite mghukum mereka. Ustaz pasti ke anak2 ustaz baik kelakuan nye?? Tidak bukan..so, xbaik bkata begitu. Takut besok terkena kt batang hidung sndri. Sya sndri masih xperfect,,byk buat slh wlaupon parents dah tegah, Naluri manusia..ske mberontak..
Pasal tudung tu xnk komen la..sbb tudung2 yg jual skrg pon mmg byk xmnepati ciri2 spatutnye pon..kan? 
Tak slah minat kpop ni..minat la ape skali pon..tp biarla berpada2.. Kalu nk menegur atau mghukum pon kna la bijak dan bpada2 juga. There is nothing wrong in fangirling,kpop n stuff.. but ladies, kna jaga batas2 yea.. Igt tuhan and ibu bapa utk stiap ape yg kite buat..Insyaallah, kite pasti di landasan yg betul. 1 more thing..please stop judging other people sbb kite manusia yg xlari dari kesilapan.. Forgive me if my words hurt others..i'm just another human being as well. Daa..

No comments:

Post a Comment