Friday, November 26, 2010

Perkahwinan..bukan tiket untuk bermesra2an di tempat awam..okay?!!

Waa..akhirnye aku mpunyai mase utk mnulis isu yg dh bmain kt benak kpala aku ni since slasa lalu.. Lama sgt xupdate blog due to tuntutan kerja yg mlampau..haha.. xdela mlampau, juz sdikit kpenatan..
Okay..enough. Back to the stories.

AL-KISAH.. kerja/training diz week dkt semua house from monday to wednesday.. So, mls nk drive g town..decide nk guna lrt once again. Drive smpai lrt putra n then proceed to masjid jamek.. Monday was fine..since dtg terlebey awl..hehe. Kul 7.15 dh nek train..hihii. Tuesday morning also great.. nothing happened.

However, balik tu cm hampeh sket..turun train..i mean lrt kt stesen putra.. On the way nk g parking kete..lalu la kt tepi stesen tu..kt tmpat stall2 kecil tu..n then de moto parking kt c2. Org sgt ramai since bkn aku sorg je yg nk g car park utk balik. Happened to be.. mase lalu dpn kaunter tiket for bas ke genting tu..nmpak diz 1 couple. Lelaki n perempuan..sedang bcium2 manja di khalayak ramai. Ciss..sungguh jijik aku melihatnye. Melihat pnampilan prempuan tersebut yg berbaju kurung n btudung bawal yg agak labuh dan besar bidang nyer.. sye assume or anggap maybe suami isteri. Tak nk bprasangka buruk.. Si suami nyer sye xbrape jelas sgt muka nye since die pkai helmet. Gaya cm anta isteri nk naik lrt..nk g mana..waallahualam..sye xpasti.

Tapi..persoalannye di sini.. knapa mesti bsikap sedemikian?? Hmm...skali pon seandainye anda sudah berkahwin dan memiliki lesen sah halal untuk bersentuhan..perlu ke begitu di tempat awam?? Tak malu ke anda..sye pulak yg malu tgk aksi sedemikian. Tak sedar ke anda itu islam dan melayu.. dimana letak nye adab dan kesopanan anda.. Andai anda pasangn mat saleh ke sye xkisah..tp mlayu n islam. Sye pon bukan la baik mane..tp sye tahu erti malu.. Even if u're married..please...go n get urself a room!! 

Saye mngerti skirenye anda rse susah ingin mlepaskn psgn anda pergi/berpisah dgn anda.. tp xperlu la nk kiss manja2 byk2 kali..kot iye dh kawen skali pon.  Cukupla sekadar mcium tgn suami anda. Kalau nk kiss jugak..kiss pipi sekali je dah la.. tak perlu la smpai ade dialog.. "lagi la.. alolo, skali je lagi.." di sertai dgn rengekan manje yg jelas kdengaran tatkala saya lalu d tepi mereka.. Malulah..dh la situ tmpat mnunggu teksi, siap ade byk stall tepi tu.. (+) ade ramai kanak2 pon kt c2.. xsegan ke? Nak bermanja skali pon..tggulah kt rumah yea..xperlu nk terang2an mnunjukkn kasih syg anda. Saya tahu anda mgkin sudah bernikah.. tp igtla wahai semua.. Perkahwinan itu xseharusnye di jadikan sebagai tiket/alasan untuk anda bermesra2an di tempat awam. Ini Malaysia..sebuah negara islam. Bukan negara barat..




Semai dan baja lah pkahwinan anda dgn nilai2 yg sepatutnyer.. jgn sesekali kotori
kesucian sebuah perkahwinan itu..
(gambar sekadar hiasan)

No comments:

Post a Comment